Mozart viihdyttävänä

Wolfgang Amadeus Mozart: Serenadi nro 9 ”Postitorvi”, Serenadi nro 13 ”Eine kleine Nachtmusik, Marssit KV 335/1-2. Die Kölner Akademie, johtajana Michael Alexander Willens. BIS-2244.

Kölnin Akatemia esiintyi edukseen Michael Willensin johdolla Ronald Brautigamin Mozartin pianokonserttojen levytyksissä ja nyt he ovat ryhtyneet Mozartin serenadeihin. Wieniläisklassinen viihdemusiikki ei ole nykyajan näkökulmasta ihan helppoa esittää: sitä säätelee aatelinen seurustelukulttuuri, mutta kyllähän se saisi viihdyttääkin. Kölniläisorkesteri tuo periodisoittimillaan pirteyttä ”Postitorviserenadiin”, jossa otsikoidun vierailevan tähden lisäksi sooloilevat edukseen muutkin puhaltimet.

Mozartin viimeisessä serenadissa, ”Pienessä yösoitossa”, on sen sijaan pelkät jouset, jotka voisivat tässä esityksessä kuulostaa toisinaan sulokkaammiltakin. Niin tunnettu teos kuin Eine kleine Nachtmusik onkin, sitä ei levytetä aivan tuhkatiheään ja on kiintoisaa kuulla versio, johon on rekonstruoitu jousikvartetosta KV 380 Mozartin kadottama ensimmäinen menuetti. Osuvasti serenadeja höystävät myös seuraksi levytetyt kaksi marssia.  

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliHuikaiseva järkäle
Seuraava artikkeliSynnistä pelastukseen